Er zijn 2 constructies te onderscheiden. Het traditionele dak, ook wel open constructie genoemd en het schroefdak, ofwel de gesloten constructie.

Traditioneel dak

Dit is een rieten dak zoals het al eeuwen gemaakt wordt. Het riet wordt op rietlatten gebonden en er is altijd een spouw tussen het riet en de onderconstructie. Het belangrijkste voordeel hiervan is, dat dit optimale ventilatie geeft.

Nadelen hiervan zijn:

Dit type rieten dak is het meest geschikt voor onverwarmde ruimtes, zoals schuren en tuinhuisjes.

Het schroefdak

Hierbij wordt het riet op een dichte ondergrond (plaatmateriaal) geschroefd. Meerdere soorten plaatmateriaal zijn hiervoor geschikt. Dit geeft een uitstekende isolatiewaarde en de woning is tochtdicht. Bovendien is deze constructie relatief brandveilig, waardoor de premie van de opstalverzekering hetzelfde is als van een pannendak. De kosten van het aanbrengen van platen, verdienen zich dan ook terug door lagere verzekeringspremies en een lager energieverbruik.

Op nieuwe gebouwen wordt tegenwoordig altijd een schroefdak aangebracht. Bij vervanging wordt tegenwoordig al in bijna de helft van de gevallen gekozen voor een schroefdak.

Kwaliteit

Een kwalitatief goed dak hangt af van veel factoren. Naast het vakmanschap van de rietdekker zijn de volgende punten ook van belang:

De rietkwaliteit

Wat het beste riet is, hangt af van het object. Wij zoeken daar altijd passend riet bij.  Wij werken uitsluitend met eerste klas riet.

De juiste helling

Als de dakhelling minder dan veertig graden is, zakt het water erin en wordt het riet aangetast. Voor dakkapellen is de minimale helling dertig graden.

Licht en lucht

Een woning met een rieten kap, heeft licht en lucht nodig. Alleen dan kan het riet voldoende drogen. Teveel bomen om een huis, komt de levensduur van het riet niet ten goede.

De ondergrond

Isolatiematerialen onder het riet zijn heel belangrijk. Niet alleen om warmte vast te houden, ook om warme, vochtige dampen van binnenuit tegen te houden. Deze dampen trekken anders op in het riet, gaan condenseren en veroorzaken verrotting van binnenuit.

Uiteraard adviseren wij u graag over de meest optimale oplossing voor uw dak.

 

Contactinformatie

Dorpsstraat 149
7948 BP Nijeveen

Mobiel: 06 53 961 998
Tel: 0522 49 29 67

info@rietdekkersbedrijfrenebouwknegt.nl

Contactformulier...

twitter facebook


Diensten

Rietdekken, reparaties, ouderwets vlechtwerk, sporen vervangen, dakramen plaatsen, alg en mos verwijderen...

Leer meer...

Dakconstructies

De traditionele open constructie of de gesloten constructie (schroefdak). Kwaliteit staat altijd voorop.

Lees verder...

Dakonderhoud

Goed dakonderhoud is essentieel voor de levensduur van uw rieten dak en bespaart u kosten.

Lees verder...

Veelgestelde vragen

Wilt u een rieten dak of heeft u al een rieten dak? Wij helpen u graag met een goed advies.

Vragen en antwoorden over rieten daken...