Vragen & antwoorden over rietdekken

Kosten van een rietendak

De prijs van een rieten dak is afhankelijk van veel factoren. Een vaste prijs per vierkante meter is daarom niet te geven. Wij komen altijd bij u langs voor het bespreken van uw wensen en het doen van een vrijblijvende prijsopgaaf.

De belangrijkste factor voor het bepalen van de prijs is de moeilijkheidsgraad van het dak. Een hoog dak, veel dakkapellen en dakdoorvoeren verhogen de prijs. Daarnaast spelen bijvoorbeeld ook de geografische ligging en bereikbaarheid een rol.

Welke garantie krijg ik op een rieten dak?

Wij hanteren de algemene voorwaarden zoals opgesteld door de Vakfederatie Rietdekkers, waarin de gegeven garantie en aansprakelijkheid omschreven wordt. (met link naar voorwaarden).

Is het moeilijk een vergunning voor een rieten dak te krijgen?

Nee, dit is niet moeilijk. Voor alle gemeenten geldt het Bouwbesluit, deze kent slechts een beperkende maatregel. In het Bouwbesluit 2003 artikel 2.85 wordt bepaald dat objecten gebouwd binnen 15 meter van de perceelgrens geen brandbare dakbedekking mogen hebben. Een rieten dak met een brandvertragende coating of sprinkler installatie voldoet hieraan. In de praktijk is de Welstandscommissie de enige instantie die soms opmerkingen maakt en/of nadere eisen stelt aan de dakbedekking.

Kan ik een bestaand rietendak na isoleren?

Een traditioneel open constructie kan behoorlijk stoffig en tochtig zijn. Wilt u hier iets aan doen dan kunt u het beste de ruimte als eerste tochtdicht af te werken, bijvoorbeeld door over de binnenconstructie (de sporen, spanten en/of gordingen) een dampdichte folie aan te brengen. Daar waar de foliebanen elkaar overlappen de naden met tape goed afplakken. Wanneer u hierover heen de afwerking zet (bijvoorbeeld gipsplaat) heeft u een energiebesparing bereikt van circa 90%. De spouw tussen riet en onderconstructie blijft zo bestaan. 

Elk geisoleerd rieten dak, zowel een schroefdak als een aanvullend geisoleerd traditioneel dak, moet voorzien zijn van een volledig gesloten aangebrachte dampdichte laag. Deze dampdichte laag hoort zo ver als mogelijk aan de binnenzijde (warme zijde) van de constructie aangebracht te zijn. De dampremmer voorkomt dat vocht uit de woning in de constructie kan trekken en daar kan condenseren. 

Wat is de levensduur van een rieten dak?

Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. De levensduur van het rieten dak hangt af van ontzettend veel factoren, zoals het riet, de hellingshoek van het dak, de ligging van het pand, de gekozen bouwkundige constructie, etc.

Er zijn wel algemene richtlijnen te geven:

  • Tegenwoordig valt fijn riet qua levensduur bijna altijd tegen, zelden mee.
  • Hoe meer vrije toegang van wind en zon rond het pand hoe beter. (geen schaduw op het dak, geen druppende bomen boven het riet).
  • Zorg ervoor dat vocht vanuit de woning niet zonder belemmering in het dak terecht kan komen. Dit is bij veel traditionele daken op bestaande panden een onderschat probleem.
  • Hoe steiler het dak hoe beter.

Hoe lang is er ervaring met de gesloten constructie?

Ongeveer 35 jaar. Eerst als spijkerdak later als schroefdak. Het schroefdak is een verbeterd spijker dak, beide gaan uit van een gesloten  onderconstructie waarbij het riet spouwloos op een dichte ondergrond wordt aangebracht.

Kan verkleuring van riet en kleurverschil worden tegengegaan?

Nee, helaas niet. Riet dat aan zonlicht wordt blootgesteld zal in 2 jaar verkleuren tot een grijsbruine tint. Dit betekent ook dat verschil in kleur van de onderlinge bossen, een zogenaamd "dambordpatroon", binnen 2 jaar niet meer te zien zal zijn. Een schoon dak ziet er ook in grijsbruine staat mooi uit.

Is buitenlands riet kwalitatief wel goed?

Ja, het land van herkomst zegt niets over de kwaliteit van het riet. In het verleden werd het Nederlandse (en dan met name het Kalenberger) riet gezien als ‘het beste riet’. Kalenberger riet  is over het algemeen fijn en levert een schitterend dak op. Het aanbod in riet is echter te klein in vergelijking met de vraag. Daarom wordt op dit moment ongeveer 75% van het riet geïmporteerd uit landen als Oostenrijk, Turkije, Hongarije, Roemenie, Oekraïne....tot China aan toe. De kans is dus groot dat op een dak buitenlands riet verwerkt is. Dit zegt niets over de kwaliteit.

Over het algemeen is het zo dat hoe grover, des te houtiger, des te langer zal het riet meegaan. Riet van hetzelfde perceel zal van jaar tot jaar een andere ‘kwaliteit’ kunnen hebben. Helaas is er (nog) geen objectieve manier om de kwaliteit van riet te meten. Wij zoeken bij ieder pand altijd goed en geschikt riet.

Kan ik mijn rieten dak verzekeren?

Wilt u uw woning met rieten dak verzekeren? Dan ontdekt u al snel dat riet voor veel verzekeraars gelijk staat aan brandgevaar. In de tijd dat uitsluitend de open constructie werd toegepast, was dat terecht. Maar tijden veranderen.

Bij www.rietpolis.nl kunt u een voordelige opstal- en inboedelverzekering afsluiten als u klant bent bij een lid van de Vakfederatie Rietdekkers (dit zijn wij uiteraard). Deze polis kent:

  • een lage premie
  • een brede dekking
  • uitstekende voorwaarden
  • een brandwerende coating is niet verplicht.
offerte aanvragenofferte aanvragen
Laat uw dak spreken

Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte

Offerte aanvragen

Als allround rietdekkersbedrijf waar kwaliteit en stijl voorop
staan helpen wij u graag uw wensen te realiseren.